Drożdże piwowarskie

Drożdże piwowarskie.

Dobroczynne właściwości drożdży znane są od wieków. Wiele osób w celu polepszenia kondycji swojego organizmu stosuje kuracje polegającą na piciu drożdży piekarniczych zalanych ciepłą wodą lub mlekiem. Niestety osoby te wyrządzają swojemu organizmowi więcej szkody niż pożytku.

Drożdże zaczynają fermentować w naszym organizmie powodując szereg dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zaś żywe komórki drożdży pozbawiają nasz organizm głównie witamin z grupy B, szczególnie B1 – biotyny. Dlatego jeśli chcemy samodzielnie przygotować napój z drożdży musimy pamiętać, aby przed ich spożyciem zalać je wrzącą wodą w celu “zabicia” aktywnych komórek drożdży.

Najwięcej właściwości zdrowotnych wykazują jednak drożdże piwowarskie, które możemy kupić w każdej aptece w postaci tabletek. Drożdże te są efektem ubocznym wytwarzanym przy produkcji piwa. Następnie przechodzą szczegółowa obróbkę farmaceutyczną, która oczyszcza je oraz pozbawia ich charakterystycznej dla chmielu goryczki. Poziom kwasu nukleinowego zostaje obniżony, gdyż jego nadmiar działa szkodliwie na organizm.

Drożdże są cennym źródłem białka oraz witamin z grupy B. Obecność biotyny – witaminy H zapobiega wypadaniu włosów przywraca im sprężystość i piękny zdrowy połysk. Wyniki badań wykazują iż niedobór tej witaminy może powodować przebarwienia skóry oraz łuszczycę. Zaś niewystarczająca ilość Witaminy B5 ( kwas pantotenowy) może być przyczyną nadmiernego wypadanie włosów oraz ich przedwczesnego siwienia.

W składzie drożdży piwowarskich znajduje się wiele substancji mineralnych takich jak cynk, żelazo, fosfor, potas, magnez, chrom oraz selen. Nie tylko poprawiają wygląd skóry, ale również wzmacniają włosy i paznokcie.

Wskazania:

  • choroby skóry (trądzik, łuszczyca itp.),
  • nadmierne wypadania włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • zajady,
  • choroby układu krążenia,
  • migreny,
  • zaburzenia układu nerwowego (nerwice, nadpobudliwość),
  • bezsenność,
  • poprawa koncentracji,
  • zwiększenie odporności organizmu,